חוש השמיעה מאפשר לנו לתקשר עם העולם שסביבנו, לפתח קשרים, ללמוד להבין, להרגיש, להתפתח להישמר מסכנות, ולהנות ממגוון של צלילים ומנגינות. מאחורי אותו חוש בסיסי וחיוני כל כך מתרחש במערכת השמיעה תהליך מורכב בו אנו קולטים צלילים, מתרגמים אותם לתחושה שמיעתית המספקת לנו מידע.
חוש השמיעה שלנו פועל בצורה של קלט גלי רטט באוויר ע”י עור התוף ותרגומם לפולסים חשמליים שמגיעים אל המוח ומתורגמים לקולות שאנו שומעים ומבינים.
כמו לכל גל, גם לגלי הרטט של האויר ישנה תדירות ועוצמה, והם שני הגורמים המשפיעים על הדרך בה אנו תופסים את הצלילים השונים.
ירידה בשמיעה:
לאחד מכל עשרה ישראלים קיימת דרגה מסויימת של ירידה בשמיעה. קיים קשר בין גיל לירידה בשמיעה. מרבית אוכלוסיית ליקויי השמיעה היא אוכלוסייה בוגרת. מרבית לקויות השמיעה מתפתחות בהדרגה על פני 25-30 שנה.
מה ניתן לעשות כדי לשמור על השמיעה?
אנו לוקחים את היכולת לשמוע כמובנית מאליה אך השמיעה היא נכס חשוב שעלול להיפגע בכל שלב בחיים. גורמים רבים היכולים לפגוע בשמיעה אינם בשליטתנו אך על אחד הגורמים יש לנו שליטה: החשיפה לרעש בעוצמה גבוהה, מקורות רעש יכולים להיות מוסיקה בעוצמה גבוהה, רעש תעסוקתי במקום העבודה, רעשי פיצוצים וירי.
הימנעות והתרחקות ממקומות רועשים, הנמכת עוצמת הרעש, שימוש באטמים או אוזניות להגנה. במקרה של חשיפה קבועה לרעש מומלץ לערוך בדיקות שמיעה תקופתיות .
בדיקת שמיעה אונליין:
תוכלו לערוך מעקב תקופתי אחר שמיעתכם באמצעות בדיקת שמיעה באינטרנט ולוודא שאין בעיה בהתהוות. בדיקות שמיעה מקוונות עשויות לאמת את תחושתם של אנשים המרגישים שקיימת אצלם ירידה בשמיעה. עם זאת חשוב להדגיש כי בדיקות שמיעה באינטרנט אינן מהוות בשום אופן תחליף לבדיקה במכון שמיעה במקרה הצורך.
סוגי בדיקות שמיעה באינטרנט:
שמיעה בסביבה רועשת – סוג זה של בדיקות בוחן את יכולתו של הנבדק לשמוע מילים או הברות מסויימות המושמעות בסביבה רועשת. מטרת הבדיקה לדמות את המציאות היומיומית בה אנו נאלצים להתמודד עם רעשים שונים תוך כדי דיבור עם אנשים.
שמיעת צלילים בתדרים שונים – תחום התדרים האופייני שאדם מסוגל לשמוע נע בין 20 הרץ ל20,000 הרץ, ואילו התחום השימושי ביום יום נמצא ברובו בין 125 ל8000 הרץ.
עם הגיל יכולתנו לשמוע תדרים גבוהים פוחתת, ואנשים מבוגרים מתקשים לשמוע צלילים מסויימים, בעוד שילדים כן מצליחים. בדיקות השמיעה באינטרנט בודקות את יכולתו של הנבדק לשמוע צלילים בתדרים שונים – הבדיקה מתחילה בתדרים נמוכים ועם התקדמות הבדיקה התדרים נעשים גבוהים יותר ויותר.
סוג נוסף של בדיקת שמיעה הקיימת באינטרנט היא שאלונים בהם נשאל הנבדק סדרה של שאלות שמטרתן לאבחן האם הוא עשוי לסבול מליקוי שמיעה. שאלון זה עשוי לבוא בנפרד, או משולב עם בדיקת שמיעה נוספת.
בדיקת שמיעה המבוססת על שאלון בלבד יספק תשובה פחות מהימנה ומדוייקת מבדיקת שמיעה המבוססת על בדיקת שמיעה ממשית של השמיעה.
האם ניתן להסתפק בבדיקת שמיעה אונליין?
חד משמעית לא. בדיקות שמיעה באינטרנט יכולות לתת אינדיקציה לקיומה של בעיה מסויימת ולעודד אדם לפנות לרופא ולהמשך בדיקה במכון שמיעה.