שימוש במכשיר שמיעה לא משפר רק את איכות השמיעה אלא הרבה מעבר לכך. התאמת מכשיר ע”י איש מקצוע מתאים- קלינאית תקשורת תסייע להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
ירידה בשמיעה גורמת לאי נוחות רבה לסובלים ממנה והבעיות הנלוות לה רבות. אצל מבוגרים היא גורמת לעצבנות, מתח ותחושת בלבול. אצל ילדים היא עלולה לגרום לאיחור התפתחותי וכשלים ברכישת השפה. לכן חשוב מאד לזהות ולאתר ירידה בשמיעה בשלב מוקדם ככל האפשר . כעשירית מאוכלוסיית העולם המערבי, ובכלל זה ישראל, סובלת מירידה בשמיעה בדרגה זו או אחרת. ירידה בשמיעה עלולה להיות קשורה בגורמים רבים כגון: גיל, תורשה, חשיפה ממושכת לרעש חזק, טיפול תרופתי, מחלות ועוד.
לעיתים הירידה בשמיעה אינה קבועה, לכן חשוב לפנות לרופא אף אוזן גרון ברגע שחשים ירידה בשמיעה, שיבדוק את מקור הבעיה. במידה והרופא אכן יזהה חשש למצב של ירידה בשמיעה הוא יפנה להמשך ביצוע בדיקת שמיעה במכון שמיעה. אם קיימת ירידה בשמיעה שאינה ניתנת לטיפול באמצעים רפואיים פונים למכון שמיעה למציאת פתרון מתאים כמו התאמת מכשיר שמיעה ע”י קלינאית תקשורת.
מיהו קלינאי תקשורת?
קלינאי תקשורת מתמחה בהפרעות תקשורת. במהלך לימודיהם רוכשים קלינאי התקשורת כלים תאורטיים ומדעיים המסייעים להם באבחון, טיפול ושיקום הפרעות ולקויות תקשורתיות הקשורות לשפה ולהתפתחותה, לדיבור, שמיעה לתהליכי הבליעה וכן לתהליכי תקשורת חלופית שאינה מילולית. קלינאי התקשורת הוא האדם שמבצע את כל הבדיקות המקיפות במכון השמיעה, והאחראי על התאמת מכשיר שמיעה במכון שמיעה לאחר תוצאות הבדיקה.
מכשיר שמיעה:
אחד הפתרונות הנפוצים והיעילים ביותר לבעלי לקויות שמיעה הוא מכשיר שמיעה, הדבר תלוי כמובן באחוז בו כל אוזן שומעת. רק 20% מהאנשים הזקוקים למכשיר שמיעה מרכיבים אותו. הסיבה לכך היא בד”כ בושה, דעה קדומה וחוסר ידע. גם הפרמטר הכלכלי הוא בעל משמעות – עלותו של מכשיר שמיעה נע בין 6000-15,000 למכשיר אחד. מומחים ממליצים לרכוש שני מכשירים. ישנם הרבה סוגי מכשירי שמיעה וחשיבות רבה להתאמת המכשיר למשתמש בו. התאמה נכונה נעשית ע”י קלינאי תקשורת.
הקשר בין מכשיר שמיעה לקלינאי תקשורת:
לאחר ביצוע בדיקות שמיעה ע”י קלינאי תקשורת מתחיל ההליך השיקומי. התאמת מכשיר השמיעה. יתבצע אבחון של מבנה האוזניים והתעלות, ובדיקת הצורך השמיעתי היומיומי כגון: עבודה, פעילות חברתית וכו’. גם היכולת המוטורית נבדקת בתהליך ההתאמה, מכשירי השמיעה זעירים, כושר הראייה והיכולת להסתדר עם מכשיר קטן חשובה מאד. השלב האחרון אותו יבצע קלינאי התקשורת הוא לקיחת מידות- ע”י חומר סיליקוני מיוחד שיוכנס לאוזני המטופל המתקשה לאחר כמה דקות והוא יהווה את הבסיס להכנת המכשיר האישי. בצורה זו כל מכשיר מותאם לכל מטופל עפ”י צרכיו האישיים ומבנה אוזניו.