תופעת הטינטון או שמה בשפה המקצועית – ׳טיניטוס׳ היא תופעה כשקשה לחיות איתה והיא משבשת את איכות חייו של האדם הסובל ממנה.
אין ספק, שלחיות עם צלילי מטריד הנשמע באוזניים או בראש – גורם למצוקה נפשית ומקשה על חיי היומיום.
הטינטון אופייני במיוחד לאוכלוסייה המבוגרת ושכיחותו עומדת על כ-15% מכלל אוכלוסייה זו. מרכיב משמעותי בהתפתחות הטינטון הם בעיות שמיעה.
לכן, חשוב מאד לבצע בדיקת שמיעה ולטפל בבעיה אם קיימת ע”י התאמת מכשירי שמיעה, גם כדי לשפר את הירידה בשמיעה וגם כדי לשפר את בעיית הטינטון.
מה זה טינטון באוזן? (טיניטוס)
טינטון הינו תופעה שבה שומעים רעש באוזניים למרות שלא קיים כל מקור רעש חיצוני.
האדם הסובל מהטינטון שומע רעש, צלצול, המהום, שריקה או זמזום שבעצם מגיעים ממקור פנימי בתוכו. את הטינטון הוא שומע בראשו או באוזניו.
לרוב הטינטון נשמע יותר בעת עייפות. כשהאדם הולך לנוח התופעה מחמירה ומקשה עליו להירדם. הסיבה לכך היא, שבשעת מנוחה יש פחות רעשי רקע ולכן אין משהו שיסיח את דעתו של האדם מהטינטון.
לטינטון השפעה שלילית על איכות החיים של הסובל ממנו.
הלוקים בתופעה זו מדווחים על קשיי ריכוז, קשיי הרדמות ועל דיכאון.
הטינטון מהווה עבור האדם השומע אותו – מצב של סבל מתמשך.
הסוגים השונים של טינטון
- טינטון סובייקטיבי – צלילים שרק האדם המתלונן על הטינטון יכול לשמוע.
- טינטון אובייקטיבי – האדם שומע צלילי גוף, כמו למשל: קול זרימת הדם, תנועות של שרירים קטנים ועוד.
- טינטון אקוטי – טינטון אקוטי מופיע בצורה פתאומית, אולם נעלם באותה מהירות שהופיע.
- טינטון כרוני – טינטון כרוני הוא טינטון הנמשך מעל לחצי שנה.
- טינטון מפוצה – נקרא כך כשהחולה למד לחיות עם תופעת הטינטון בצורה טובה באופן יחסי.
- טינטון לא מפוצה – כשהטינטון משבש מאד את איכות חייו של הסובל ממנו.
מהם הגורמים לטינטון?
- הזדקנות הגוף – תופעת הטינטון אופיינית לגילאים מבוגרים ושכיחותה עולה עם הגיל.
- ירידה בשמיעה בעקבות פגיעה בעצב השמיעה – גורמת לפעילות יתר של עצב השמיעה ולכן הטינטון נחשב לפגיעה בפעילות עצבית.
הפגיעה בתאי העצב שבאוזן, תגרום לכך שהיא תייצר זרם לא תקין של אותות עצביים. את האותות הללו מתרגם המוח לטינטון. - הפרעות שונות באוזניים – מצבים של פקק הנוצר כתוצאה משעווה באוזן, נוזלים באוזן התיכונה, פגיעה בשבלול האוזן או דלקת באוזן החיצונית.
- היחשפות מתמדת לרעש חזק או לרעש פתאומי חזק מאד.
- אוטוסקלרוזיס – תופעה שבה העצם באוזן התיכונה גודלת באופן לא תקין ויוצרת פגיעה בשמיעה.
- הפרעת דחק פוסט-טראומטית בעקבות שירות צבאי או מלחמה.
- מחלת מנייר – מחלה הפוגעת באוזן הפנימית וגורמת לבעיות יציבות ולחרשות חלקית.
- אנמיה – כשיש לאדם כמות תאי דם אדומים קטנה מדי, הדם נעשה דליל וזורם בקצב מהיר בכלי הדם. את זרימתו המהירה ניתן לשמוע כטינטון.
כשיש קרע בעור התוף. - גורמים נדירים: בעקבות פגיעת ראש, גידולים, תופעת לוואי של תרופות, יתר לחץ דם ועוד.
מה עוד חשוב לדעת על הגורמים השונים לטיניטוס?
הגורמים לטיניטוס מגוונים ולא תמיד חד-משמעיים. עם זאת, מחקרים מראים שב-75% מהמקרים, טיניטוס מופיע על רקע של ירידה בשמיעה. כאשר יש ירידה בשמיעה, המוח מזהה שמערכת השמע נמצאת בתת-גירוי. כתוצאה מכך, המוח מנסה לפצות על החוסר בגירוי חיצוני על ידי יצירת רעשים פנימיים.
חשיפה לרעש חזק היא גורם נוסף משמעותי. חשיפה ממושכת או פתאומית לרעשים חזקים יכולה לגרום לנזק לתאי השמיעה ולהוביל לטיניטוס. זה יכול לקרות, למשל, בעקבות חשיפה לפיצוץ או רעש חזק בפיגוע. זוהי כנראה גם הסיבה לכך שמאז תחילת מלחמת "חרבות ברזל" יש יותר ויותר אנשים בישראל שסובלים מטיניטוס.
גיל הוא גורם נוסף לטיניטוס. עם הגיל, תאי השמיעה עלולים להתדרדר, מה שיכול להוביל לטיניטוס. זו אחת הסיבות שטיניטוס נפוץ יותר בקרב מבוגרים.
בעיות במערכת העצבים יכולות גם הן לגרום לטיניטוס. זה יכול לכלול גידולים, פגיעות ראש, או מחלות נוירולוגיות אחרות. מתח ולחץ נפשי הם גורמים נוספים. מצבי מתח קיצוניים או טראומה יכולים להחמיר או אף לעורר טיניטוס. הקשר בין מצב נפשי לטיניטוס הוא דו-כיווני, כאשר טיניטוס יכול גם לגרום למתח ולחץ נפשי.
תרופות מסוימות יכולות לגרום לטיניטוס כתופעת לוואי. אלה כוללות אספירין במינונים גבוהים, אנטיביוטיקות מסוימות, ותרופות נוגדות דלקת. בנוסף, מצבים כמו לחץ דם גבוה, בעיות במפרקי הלסת, אנמיה, או בעיות בבלוטת התריס יכולים גם להיות קשורים לטיניטוס.
סימפטומים אופיינים לטנטון
הסימפטומים נעים בין סימפטומים חלשים לסימפטומים של רעשים חמורים.
גם יכולתו של כל אדם להתמודד עם התופעה המטרידה הזו משתנה ממקרה למקרה.
ניתן לתאר את הסימפטומים כך:
- רעש הדומה להמהום, צלילים או זמזום.
- רעשי גוף, כגון: שמיעת דופק, רעשי נוזלים וכדו’.
- משפיע לרעה על השינה
- יוצר מצבים של חולשה וחוסר אנרגיה
- מפריע לריכוז, לזיכרון,
- משפיע על מצב הרוח, עלול ליצור חרדה והתפתחות מצב דיכאוני
הקשר בין ההקלה בסימפטומים של טיניטוס לשימוש במכשירי שמיעה
מכשירי שמיעה משחקים תפקיד קריטי בטיפול בטיניטוס, במיוחד כאשר הוא קשור לירידה בשמיעה. מכשירי שמיעה מספקים גירוי למערכת השמיעה, מה שיכול למנוע את התת-גירוי שגורם לטיניטוס. כאשר המוח מקבל את הגירוי הדרוש, הוא פחות נוטה ליצור רעשים פנימיים כפיצוי.
שימוש במכשירי שמיעה יכול לסייע בשיקום מערכת השמיעה ובכך להפחית את עוצמת הטיניטוס. זה תהליך הדרגתי שיכול לקחת מספר חודשים, אך רבים מדווחים על שיפור משמעותי.
מכשירי שמיעה מודרניים מצוידים במערכות ייעודיות להתמודדות עם טיניטוס. אלה כוללות מסכת רעשים (Sound Masking), שהיא שידור צלילי רקע עדינים שמסיחים את הדעת מהטיניטוס. טיפול בצליל (Sound Therapy) הוא שימוש בצלילים מותאמים אישית להפחתת תפיסת הטיניטוס. ישנן גם מערכות שתפקידן לנטרל את הטיניטוס. מערכות אלו המשדרות צלילים בתדר מנוגד לטיניטוס, במטרה לנטרל אותו.
על ידי הפחתת השפעת הטיניטוס, מכשירי שמיעה יכולים לשפר משמעותית את איכות החיים של המטופלים. זה כולל שיפור ביכולת הריכוז, הפחתת עייפות, ושיפור במצב הרוח.
מומחי שמיעה, יכולים להתאים את מכשיר השמיעה באופן מדויק לצרכי המטופל, תוך התחשבות בסוג ובעוצמת הטיניטוס. מכשירי שמיעה יכולים גם לשמש כחלק מגישת טיפול כוללנית, המשלבת טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) וטכניקות הרפיה.
איך מאבחנים טיניטוס?
מכיוון שלא ניתן לשמוע את הטינטון, מסתמך האבחון על דיווחו של האדם הסובל ממנו.
לרוב שולח הרופא את האדם לבדיקת שמיעה וכן לבדיקות נוספות (בדיקות יציבות, צילומי אוזניים, CT או MRI).
מהו חוק ה 80-80 ?
חוק זה מדבר על כך, ש- 80% מהאנשים הסובלים מטינטון חווים גם קושי בשמיעה, ו- 80% מהאנשים שסובלים מבעיות שמיעה יחוו גם טינטון. למרות הנתונים הגבוהים הללו מסתבר, שהרבה מהסובלים מטינטון אינם יודעים שמכשירי שמיעה הם הפתרון היעיל והטוב ביותר לבעייה זו.
מדוע חשוב לבדוק את השמיעה במקרה של טינטון?
המחקרים הרפואיים על הקשר בין בעיות שמיעה לתופעת הטינטון מצביעים כולם על אותה המסקנה: הרכבת מכשירי שמיעה משפרת את מצב הטינטון.
עם הרכבת מכשירי השמיעה, ברוב המקרים נצפית הקלה בסימפטומים של הטינטון, בעוצמתו ובמצב הנפשי של החולים כתוצאה מכך.
המחקרים הראו גם, שמכשירי השמיעה עזרו לאנשים אלו לבצע משימות קוגניטיביות ומשימות הקשורות לזיכרון וכן גם שיפרו את איכות השינה.
הסבר החוקרים לכך הוא, שההקלה הן בירידה בשמיעה והן בחומרת הטינטון, מפנה אצל האדם משאבים מוחיים ומביאה להקלה רגשית.
סובלים מבעיות טינטון באוזן? מחפשים מכשיר שמיעה לשיפור איכות החיים? השאירו אצלנו פרטים!
שאלות ותשובות נפוצות על טינטון באוזן
1. איך להפסיק טינטון?
טינטון יכול להיות מטריד מאוד, אך ישנן דרכים להקל על התסמינים. כדי להפסיק טינטון, מומלץ לפנות לרופא מומחה שיבדוק את מקור הבעיה וימליץ על טיפול מתאים. הטיפולים עשויים לכלול שינויים באורח החיים, כמו הימנעות מרעש חזק, שימוש במכשירי שמיעה, טיפולים קוגניטיביים להפחתת החרדה הקשורה לטינטון, ולעיתים גם תרופות שעשויות להקל על הסימפטומים.
2. האם טינטון חולף?
במקרים מסוימים, טינטון עשוי להיות זמני וחולף מעצמו, במיוחד אם נגרם כתוצאה מחשיפה זמנית לרעש חזק או זיהום אוזניים. עם זאת, כאשר מדובר בטינטון כרוני, המצב עשוי להימשך לאורך זמן ודורש אבחון מקצועי. חשוב לבדוק את הסיבה לטינטון ולקבל טיפול מתאים כדי להקל על הסימפטומים ולמנוע החמרה.
3. למה שומעים צפצוף באוזן?
צפצוף באוזן, המכונה גם טינטון, עשוי להיגרם ממספר סיבות, כגון חשיפה ממושכת לרעש חזק, בעיות בכלי דם באוזן הפנימית, או נזק לשערות הזעירות שבאוזן הממירות גלי קול לאותות חשמליים. לפעמים, הצפצוף הוא סימן לדלקות אוזניים, בעיות במערכת השמיעה, או תגובה לתרופות מסוימות. במקרה של הופעת תסמינים אלה, חשוב לפנות לרופא לאבחון וטיפול.
4. איך בודקים טינטון?
האבחון של טינטון מתחיל בדרך כלל בבדיקת שמיעה מקיפה על ידי אודיולוג או רופא מומחה. הבדיקה כוללת מדידת טווח השמיעה והערכת התדרים והעוצמות שבהם מופיע הטינטון. לעיתים נעשה שימוש בהדמיות רפואיות, כמו MRI או CT, כדי לבדוק האם קיימת בעיה מבנית במערכת השמיעה או באוזן הפנימית שגורמת לטינטון.
5. איך מזהים טינטון?
טינטון מתאפיין בהשמעת קולות באוזניים, כמו צפצופים, שריקות, זמזום או רחש, מבלי שיש מקור חיצוני לקולות אלו. אנשים רבים מתארים את הטינטון כצליל רצוף או משתנה בעוצמתו ובתדרו. במקרים מסוימים, הטינטון מופיע כתסמין של בעיה רפואית אחרת, כמו ליקוי שמיעה או בעיות בכלי הדם. חשוב לפנות למומחה כדי לאבחן ולהבין את מקור הבעיה.
האם טיניטוס הוא מצב קבוע?
תשובה: לא בהכרח. עבור חלק מהאנשים הטיניטוס הוא זמני וחולף מעצמו. עבור אחרים, זה יכול להיות מצב כרוני, אך ניתן לניהול ולהקלה באמצעות טיפולים שונים.
האם טינטון באוזן אחת מסוכן יותר מטינטון בשתי האוזניים?
תשובה: טינטון באוזן אחת (טינטון באוזן שמאל או טינטון באוזן ימין) יכול להיות סימן למצב רפואי שדורש בדיקה. מומלץ לפנות לרופא אם חווים טינטון חד-צדדי פתאומי.
כמה זמן לוקח למכשיר שמיעה להשפיע על הטיניטוס?
זה משתנה מאדם לאדם, אך בדרך כלל נדרשים מספר שבועות עד חודשים כדי לראות שיפור משמעותי. חשוב להתמיד בשימוש במכשיר ולעקוב אחר הוראות המומחה.
האם יש קשר בין טיניטוס לבין דיכאון או חרדה?
תשובה: כן, יש קשר דו-כיווני. טיניטוס יכול לגרום למצוקה נפשית, ומצוקה נפשית יכולה להחמיר את תפיסת הטיניטוס. טיפול בשני המצבים במקביל יכול להיות יעיל.
האם טיפול בטינטון יכול להעלים אותו לחלוטין?
תשובה: בעוד שלא תמיד ניתן להעלים את הטינטון לחלוטין, טיפול נכון יכול להפחית משמעותית את עוצמתו ואת השפעתו על איכות החיים. המטרה היא להגיע למצב שבו הטינטון אינו מפריע לתפקוד היומיומי.
טיפול בטנטון באוזן – באופקים רשת מכוני שמיעה
טנטון באוזן הוא תופעה מורכבת שיכולה להשפיע משמעותית על איכות החיים. הבנת הגורמים והקשר שלו לירידה בשמיעה היא קריטית לטיפול יעיל. מכשירי שמיעה מהווים כלי חשוב בהתמודדות עם טיניטוס, במיוחד כאשר הוא קשור לירידה בשמיעה. אם אתם חווים טיניטוס, חשוב לפנות לאנשי מקצוע מוסמכים, לקבלת אבחון מדויק וטיפול מותאם אישית.
אופקים רשת מכוני השמיעה היא רשת עם ותק של כ40- שנות ניסיון בטיפול באיכויות שמיעה
היחידה שמתחייבת לאנשי מקצוע עם ותק של לפחות 10 שנים, בת שלושה סניפים במודיעין רמלה וראש העין. לאחרונה השקנו שירות חדשני לנוחות מטופלינו – שירות בדיקות שמיעה בניידת שיכולה להגיע עד לסלון ביתכם כדי לאפשר לכם לבצע בדיקות שמיעה, לייעץ לכם ואף להתאים לכם מכשירי שמיעה מדויק.